• t 054 522 1300
Oude Pastorie Beek - Assinkhout
← Terug naar overzicht

23.02.2016 | Oude Pastorie, Vroenhof, wordt gerestaureerd

Op dit moment werkt Assinkhout tezamen met Maasveste Berben Bouw aan de restauratie van de Oude Pastorie. De restauratie is live te volgen via de webcam van Stichting het Limburgs Landschap.

De Oude Pastorie is een rijksmonument met een bijzondere geschiedenis. Het gebouw was de centrale boerderij van een landbouwdomein in de 13e eeuw, toen eigendom van de heren van Valkenburg. In 1293 werd het domein geschonken aan de Duitse Orde, een geestelijke ridderorde ontstaan tijdens de Derde Kruistocht (1189-1192). De orde zorgde er voor dat er pastoors kwamen in Beek. De Vroenhof werd als pastorie ter beschikking gesteld aan de pastoors. Vandaar dat de Vroenhof ook wel de Pastorie werd genoemd. In 1841 werd de Vroenhof eigendom van de rooms-katholieke gemeente van Beek en bleef als pastorie dienen. Toen een nieuwe pastorie bij de kerk in het dorp gebouwd werd, veranderde de naam in ‘Oude Pastorie’.

Het gebouw bestaat uit een vleugel uit 1781 en een uitbreiding uit de tweede helft van de 19e eeuw. De gemeente Beek en Stichting Het Limburgs Landschap willen de Oude Pastorie in haar oude glorie herstellen. De gebouwen zullen worden opengesteld voor het publiek, met horeca en een boerderijwinkel met streekproducten.

Meer over de geschiedenis van het gebouw is hier te lezen op de website van Stichting Het Limburgs Landschap.