• t 054 522 1300
← Terug naar overzicht

29.01.2016 | Chemotuin genomineerd voor Hedy d'Ancona-prijs

Een zeskoppige jury bestaande uit architecten en zorgprofessionals heeft de zeven nominaties bekend gemaakt die zij selecteerden uit 52 inzendingen voor de Hedy d’Ancona-prijs, waaronder de Chemotuin in Hilversum.

In februari bezoekt de jury de zeven genomineerde projecten. Tijdens deze locatiebezoeken kunnen de opdrachtgevers, architecten en gebruikers – patiënten, personeel en bezoekers – van gedachten wisselen met de jury over hun visie op zorg en de werking van het gebouw. Op deze manier neemt de jury ook de gebruikservaringen van de vele in de zorg betrokken partijen mee in de uiteindelijke keuze.

De Hedy d’Ancona-prijs richt zich op voorbeeldprojecten waarbij architectuur, interieur, stedenbouw, tuin- of landschapsarchitectuur het zorgconcept optimaal ondersteunen. Opvallend is de focus op de patiënt. De jury onderschrijft het belang van deze ontwikkeling: de impact van de leefomgeving op het welzijn van de patiënt is immers groot.

De gebouwen van de zeven nominaties zijn divers: blijf-van-mijn-lijf huis Oranje Huis in Amsterdam, zorgboerderij Noorderhoeve in Schoorl, jongerenhospice Xenia in Leiden, kulturhus Litserborg met zorgappartementen in Den Dungen, revalidatiecentrum Laurens Intermezzo Zuid in Rotterdam, het Reinier de Graaf Gasthuis ziekenhuis in Delft en de Chemotuin in Hilversum bij ZH Tergooi in Hilversum . De Chemotuin is ontworpen door architect Bart van der Salm, geproduceerd en gebouwd door Assinkhout.

De jury van de Hedy d’Ancona-prijs 2016 bestaat uit:

Pieter Duif (Hoofd Vastgoed & Huisvesting UMC Utrecht);
Ernst van der Hoeven (oprichter/ontwerper EVDH studio for urban landscape, curator en hoofdredacteur van design & crafts magazine MacGuffin);
Rob Hoogma (voorzitter Raad van Bestuur zorgorganisatie SiZa);
Machteld Huber (directeur Institute for Positive Health);
Masi Mohammadi (lector Architecture in Health aan de HAN en universitair docent TU Eindhoven) en
Reimar von Meding (partner en architect KAW en voorzitter van de jury).

De prijsuitreiking van De Hedy d’Ancona-prijs vindt plaats op 1 juni 2016.

Bekijk het filmpje van de opening door 5 patiënten en D66 Tweede Kamerlid Pia Dijkstra:

29.01.2016