• t 054 522 1300
Folly, Apeldoorn - Assinkhout
← Terug naar overzicht

Folly - Apeldoorn

Een Folly is een “gekkigheidje”. De term wordt gebruikt om bouwsels te typeren, groot of klein, die eigenlijk geen zin hebben. Of toch? De belangrijkste functie is het amuseren van de toeschouwer.

Deze Folly staat in het paleispark in Apeldoorn. Het paleispark heeft naar plannen van landschapsarchitect Peter Sas een reeks veranderingen ondergaan waardoor nieuwe ruimte in het park ontstond. De Koningslaan, die vanaf Paleis Het Loo naar Amsterdam liep, is lange tijd geleden door de aanleg van een provinciale weg afgesneden. Daar waar de laan nu doodloopt is als welbewust eindpunt deze Folly geplaatst. 

Het hout waaruit de Folly is opgebouwd, is vrijgekomen bij de oogst in het park. Stalen voetplaten verankerd in een betonnen bodemplaat en een stalen schoor, geklemd tussen de balken in de top van de constructie, zorgen voor de stabiliteit van de houtconstructie. De balken die de dakconstructie vormen, zijn geschaafd, de opgerichte boomstammen geschild. Het dak is afgedekt met een zinken bekleding.

Wilt u graag kleurenfoto’s zien? Klik dan op de foto hieronder:

« 1 of 6 »