• t 054 522 1300
← Terug naar overzicht

Houtsoorten

Hout: een natuurproduct pur sang dat beschikt over een aantal bijzondere kenmerken en eigenschappen. Assinkhout gebruikt alleen kwalitatief hoogwaardige en duurzame houtsoorten voor uw houtconstructie, renovatie of restauratie. Wij kunnen met alle houtsoorten werken, maar werken het liefst met Europees loofhout als Douglas, Eiken en Grenen vanwege de korte transporttijden. Eiken is daarvan de meest gebruikte houtsoort. Eikenhout is sterk en hard, maar toch redelijk gemakkelijk te bewerken en af te werken, door middel van spijkeren, schroeven, lijmen en buigen.

Eiken
Qua soort kun je de eik indelen in Europese en Amerikaanse eik. Binnen het Europese eiken onderscheiden we vervolgens weer verschillende soorten zoals de zomereik (Quercus Robur), wintereik (Quercus Petrea), steekeik (Quercus Ilex) en de kurkeik (Quercus Suber). Eiken wordt ook ingedeeld naar groeigebied: Frans eiken, Spessart eiken, Slavonisch eiken en Duits eiken. Inlands (in Nederland groeiende) eiken wordt speciaal toegepast voor constructiehout wat goed werkt bij het herstellen van oude gebouwen. 

Het is onmogelijk al de toepassingsmogelijkheden te beschrijven. Het is overal toe te passen. Bijvoorbeeld voor houtconstructies, schepenbouw, wagon- en scheepsvloeren, bruggenbouw, waterwerken, carrosserie en landbouwmachines. Maar ook voor kozijnen, ramen, deuren, meubelen, parket- en laminaatvloeren, leuningen, kerkmeubelen, gereedschappen, speelgoed, en sportartikelen.

Douglas
Douglas is de naam van de houtsoort afkomstig van de douglas spar. Het spint is bleekbruin; het kernhout is roze-bruin: het kernhout is matig duurzaam (klasse 3-4). Het hout van in Nederland groeiende bomen noemt men ‘inlands douglas’. Het hout is in grote afmetingen beschikbaar en wordt bijvoorbeeld voor spantconstructies gebruikt. Ook wordt veel douglas verwerkt tot multiplex platen en veelvuldig gebruikt voor deuren en kozijnen.

Grenen
Met het Nederlandse woord grenen wordt geduid op hout van diverse Pinus-soorten (dennen), met name het hout van de grove den (Pinus sylvestris). Het wordt ook wel aangeduid als “grenenhout”. Grenen is na vuren de meest gebruikte naaldhout soort in Nederland. In Vlaanderen is het de meest gebruikte houtsoort. Meestal wordt het gebruikt voor toepassingen waarbij het niet in het zicht is. Een uitzondering zijn de betimmeringen met rabatdelen, waarbij het contrast tussen het roodachtige kernhout en het veel lichtere spint-hout voor een levendig effect zorgt.