• t 054 522 1300
← Terug naar overzicht

Nieuwsberichten

Nederlands Shakespeare Globetheater van massief eiken

Nederland is een theater rijker. Naast het openluchttheater in Diever is een nieuw theater gebouwd: het Globetheater. Het theater is gebouwd met massief eiken, heeft een diameter van 15 meter en is 8 meter hoog.

Londen
Het oorspronkelijke Globetheater werd rond 1599 gebouwd in Londen. Diverse Shakespeare voorstellingen werden daar door het toneelgezelschap van Lord Chamberlain’s Men uitgevoerd. Het oorspronkelijke gebouw werd in 1645 gesloopt. In 1997 werd een replica gebouwd op bijna dezelfde plek, op de Londense Bankside aan de rivier de Thames, nu vlakbij de Millennium brug.

Diever
Het ronde eikenhouten gebouw in Diever is naar een ontwerp van Willem van der Salm en is een afgeleide van het Globe Theater in Londen. De houtconstructie van het gebouw is vervaardigd en gebouwd door Assinkhout met PEFC-gecertificeerd eiken. De ambachtelijke houtconstructie bepaalt de sfeer van het Globetheater. In totaal is zo’n 60 m³ hout gebruikt, ca. 2.400 houtverbindingen, incl. pen-en-gat en meer dan 800 deuvels om de constructie te maken. De constructie is gemaakt met een CNC machine, een computergestuurde machine die online het ontwerp uitleest. Dit maakte dat de complexe constructie technisch op relatief korte termijn haalbaar was: in maart besteld, midden juni start met bouwen gevolgd door de opening op 12 augustus jl. Een bouwtijd dus van slechts twee maanden.

Het Globetheater in Diever heeft plaats voor 180 theaterbezoekers, 130 zit- en 50 staanplaatsen. De zitplaatsen bevinden zich op de eerste en tweede ring rond de open verdiepte midden ruimte. Het is dit jaar 400 jaar geleden dat William Shakespeare stierf. Tevens is het een jubileumjaar voor het Dieverse toneelgezelschap, er worden al 70 jaar stukken van de Britse schrijver gespeeld in het openluchttheater. Het nieuwe Globetheater is dan ook een mooie bekroning voor het Dieverse gezelschap.

Er is één opvallend verschil tussen de theaters in Londen en Diever, de Globe in Diever heeft geen open dak, maar een glazen kap. Daardoor kunnen het hele jaar toneeluitvoeringen gespeeld worden, ongeacht de weersomstandigheden.

Realisatie project:
Opdrachtgever: Toneelvereniging Diever;
Ontwerper: VANDERSALM bouwkundig ontwerp- en adviesbureau;
Houtconstructie: Assinkhout B.V.

Hieronder kan je een diashow van de bouw van het Globetheater zien:
 

« 1 of 21 »
 
De foto’s zijn gemaakt door Koen Timmerman.
 
05.09.2016
 

Meer nieuwsberichten:

22.06.2016 | Binnen 3 dagen kapconstructie voor Trou moet Blycken
23.02.2016 | Oude Pastorie, Vroenhof, wordt gerestaureerd
29.01.2016 | Chemotuin genomineerd voor Hedy d’Ancona-prijs
07.12.2015 | Hout: ook aanwezig op de LXRY 2015 in Amsterdam 
19.10.2015 | Genomineerd voor Beste Ambachtelijke Houtbewerker 
22.06.2015 | Chemotuin Tergooi feestelijk geopend