Grendelpoort Valkenburg
De gemeente Valkenburg aan de Geul wilde een nieuwe, historisch ogende stadspoort op de fundamenten van de ruim drie eeuwen geleden uit het stadsbeeld verdwenen Geulpoort. De herbouw van deze poorttoren maakt deel uit van een breder project om de middeleeuwse mergelvesting in ere te herstellen. Zo moest ook de Grendelpoort herrijzen. Van deze 14e eeuwse stadspoort resteerden sinds de verwoesting in de 17e eeuw slechts de onderste meters. Assinkhout mocht voor beide stadspoorten de houten kapconstructie leveren.
De nieuwe Geulpoort
In het ontwerp van de nieuwe Geulpoort heeft Hoogevest Architecten gezocht naar harmonie tussen historische feiten en hedendaagse interpretatie. Alle onderdelen die met de poort als historische verschijning te maken hebben zijn uitgevoerd in historische materialen.
De nieuwe Grendelpoort
Bij de wederopbouw van de Grendelpoort werd gekozen voor herstel van de oorspronkelijke contouren. Voor ons lag de voornaamste uitdaging in het feit dat twee van de drie torens die samen de poort vormen een ronde maar niet excentrische vorm hebben, verlopend van ovaal naar nul. Dat maakte het lastig om een passend dakbeschot te vervaardigen; alle elementen hadden een verschillend formaat.
Veel bekijks
Wij hebben onze bijdrage − de houten kapconstructie − compleet naast de toren opgebouwd, in twee delen. Die beide delen hebben we vervolgens op elkaar geplaatst, waarna we de hele constructie in één middag bovenop de toren hebben gehesen, onder veel publieke belangstelling. De nieuwe Geulpoort is nu een trots icoon van het herontdekte Valkenburg.