Renovatie

Sara-Lydiahoeve Zoetermeer

Download PDF
Home » Portfolio » Sara-Lydiahoeve Zoetermeer

Sara-Lydiahoeve Zoetermeer

De monumentale Sara-Lydiahoeve in Zoetermeer stond er jarenlang verwaarloosd bij. Toen daar nog eens een grote brand overheen kwam, bleek een geplande restauratie ook geen optie meer. Men besloot de karakteristieke boerderij compleet te herbouwen, met als uitgangspunt dat de gevels en de oorspronkelijke houtconstructie zoveel mogelijk in hun oorspronkelijke vorm moesten terugkomen. Assinkhout ging de uitdaging aan, in samenwerking met de Leidse aannemer Du Prie.

Als vanouds
De voorgevel (oorspronkelijk uit 1898) en het zomerhuis (uit 1903) gaven de hoeve ooit een opvallend rijke uitstraling. Dat effect is nu tot in detail teruggebracht, met onder meer een prachtig gedecoreerde dakrand.

Verder zijn in de zijgevel vouwpuien aangebracht, waardoor het daglicht diep de hoeve invalt. Dit had als bijkomend voordeel dat er in het imposante dakvlak geen verstorende ingrepen nodig waren. Voor de houtconstructie hebben we ons goed verdiept in de technieken die in het oorspronkelijke gebouw waren toegepast. De hoofdconstructie hebben we helemaal conform het vroegere ontwerp in elkaar gezet, met eikenhouten pennen die de constructie bij elkaar houden.

Een nieuwe bestemming
Met dit project hebben we een karakteristiek gebouw voor de toekomst behouden. Intussen is de hoeve ook weer in gebruik. Niet als boerderij, maar als restaurant Hudson Bar & Kitchen.

Laten we kennismaken

Contact opnemen