Nieuwbouw

Schapenboet Texel

Schapenboet Texel

Opslag en beschutting
Texel staat bekend om zijn schapen en om die te beschermen tegen de weersinvloeden telt het eiland nog ongeveer 70 schapenboeten. Dit zijn opvallende gebouwen in het landschap die door hun asymmetrische vorm op een halve schuur lijken. De functie van een schapenboet is de opslag van hooi en werkmateriaal en beschutting bieden aan de kudde.

Karakteristieke vorm
De kenmerkende asymmetrische vorm heeft te maken met de harde wind op het eiland. Drie zijden hebben een schuin aflopend dak met lage zijgevel-muren van gemetselde bakstenen waar de wind eenvoudig overheen raast. De vierde zijde met daarin de toegangsdeur heeft een rechte steile voorwand is naar de oostelijke windluwe kant gericht. Aan deze zijde vinden schapen en lammeren beschutting tegen de harde wind die op Texel meestal uit het zuidwesten waait.

Eiken constructie met sporenkap
Wij hebben hier een eikenhouten constructie opgebouwd met een sporenkap van rondhout. Kenmerkend voor de houten schuren en boerderijen in het Noorden van Nederland zijn de zwingen:  de lange overhoekse schoren die verbonden zijn met de kolommen en liggers met een halve zijwaartse zwaluwstaartverbinding.

Laten we kennismaken