Uitzonderlijk

Shakespeare Globetheater

Shakespeare Globetheater

In het Drentse Diever bouwde Assinkhout een wel heel bijzonder theater. Naast het bekende openluchttheater verrees een rond gebouw in massief eiken, geïnspireerd op het roemruchte Globe Theatre in Londen. Architect Willem van der Salm tekende voor het ontwerp.

De opzet
Het Globetheater Shakespeare Diever heeft een diameter van 15 meter en is 8 meter hoog. Het biedt plaats aan 180 bezoekers, met 130 zit- en 50 staanplaatsen. De zitplaatsen liggen op de eerste en tweede ring rond de open verdiepte middenruimte.

De sfeer
De sfeer wordt in hoge mate bepaald door de ambachtelijke hout-constructie. Daarvoor gebruikten wij in totaal zo’n 60 kuub PEFC-gecertificeerd eikenhout, ongeveer 2.400 houtverbindingen en ruim 800 deuvels. Doordat we de complexe constructie maakten met een CNC-machine, was de doorlooptijd heel kort: binnen twee maanden was de klus geklaard.

Het verschil
De opdrachtgever voor dit mooie project, Toneelvereniging Diever, voerde in het openluchttheater al ruim 70 jaar toneelstukken op van William Shakespeare. Vanaf nu kan dat dus ook overdekt. Want de Globe in Diever verschilt in één opzicht van die in Londen: hij heeft geen open dak, maar een glazen kap. Voortaan kunnen de bezoekers dus het hele jaar door genieten van de mooiste voorstellingen.

Laten we kennismaken