Ode aan het verleden

Oude Pastorie Beek in ere hersteld

Oude Pastorie Beek in ere hersteld

In het Limburgs heuvellandschap, tussen Beek en Neerbeek, ligt de Oude Pastorie, een bezoekerscentrum van Het Limburgs Landschap. Jarenlang was het een armoedige bouwval met een bijzonder historische betekenis die teruggaat tot de tijd van de Kruistochten. Tegenwoordig is de pastorie het beginpunt van verschillende wandel- en fietsroutes en kunnen bezoekers er ook verpozen.

Ontwerp naar historisch voorbeeld
Het enige wat er bij de herbouw nog stond was een oude stenen ruïne. Op basis van bouwhistorisch onderzoek is de Oude Pastorie gebouwd rond een restant van een Vroenhof uit het einde van de 18e eeuw. Alleen het rechterdeel is origineel, de rest van het moderne vakwerkgebouw is nagebouwd op oude fundamenten aan de hand van tekeningen uit Middeleeuwse tijden. Het ontwerp van Architect Boudewijn Laugs past zowel bij ruïne, de streek als de hedendaagse functie.

Oud en nieuw gecombineerd
De houten constructie van de Oude Pastorie is een uniek samenspel van oude en nieuwe houten elementen. De originele spanten van de ruïne werden gecombineerd met door Het Limburgs Landschap bewaarde spanten van boerderijen uit de streek en door ons gezaagd inlands eiken en lokaal eiken douglas. Dit maakt het gebouw uniek. De Oude Pastorie is geïsoleerd met natuurlijke isolatiematerialen zoals Pavatex van ons zusterbedrijf HSB collectief.

Duurzaam houtgebruik
Het Limburgs Landschap heeft hier een pareltje toegevoegd aan Zuid-Limburg. Waar niet veel meer dan een vervallen schuurtje restte is de Oude Pastorie liefdevol gerestaureerd en met respect voor het verleden herbouwd. Voor ons een prachtig project om te maken omdat het een goed ontwerp was en het een voorbeeld is van duurzaam houtgebruik en hoe we spaarzaam met Europees hout om kunnen gaan.

Meer informatie lees je op de pagina van Het Limburgs Landschap of het restaurant de Oude Pastorie.
In de Limburger verscheen een artikel over de (her)bouw van De Oude Pastorie.

Architect: Boudewijn Laugs
Opdrachtgever: Maasveste Berben Groep i.o.v. Het Limburgs Landschap

Laten we kennismaken